Co Wam pomaga? Aktualnie jestem w trakcie zaostrzenia. Policzki czerwone :(
Zastanawiam się czy są jakieś kosmetyki albo leki, które są w stanie mi pomóc. Czy zmieniliście równięz dietę?
Z góry dziekuję
Na pewno kluczowa jest dieta, ale też przede wszystkim opieka lekarza dermatologa. Myślę, że pomocne mogą być też zabiegi kosmetyczne, takie jak kojące i nawilżające maseczki – to fajna i w miarę bezpieczna opcja. Właśnie dlatego pomyślałam, żeby kupić mojej siostrze voucher do spa – będzie mogła się zrelaksować i zadbać o skórę w komfortowy sposób. Na Prezentokracji widziałam vouchery do SPA, to coś takiego jej sprezentuje.
Przy trądziku różowatym niektórzy chwalą sobie produkty QMS Medicosmetics, np. Redness Relief Serum albo Hydrating Toner, które mają działać kojąco i zmniejszać zaczerwienienia. Kluczowe jest też codzienne stosowanie wysokiego SPF, bo słońce często nasila objawy. Wiele osób zauważa poprawę po ograniczeniu alkoholu, ostrych przypraw i bardzo gorących napojów. Ważne, żeby pielęgnacja była delikatna, bez alkoholu i silnych detergentów. Najlepsze efekty daje zwykle połączenie odpowiednich kosmetyków z unikaniem czynników wywołujących zaostrzenia.
Trzeba zadbać o cerę czyli: unikać saun, słońca , czyli wprowadzić na stałe krem z spf , unikać ostrych potraw , znaleźć sobie na wyciszenie krem na zmiany (u mnie super się sprawdza krem Acnerose - moje wielkie odkrycie) , można skorzystać z wizyty u dobrej kosmetolog , dobrać sobie podkład , który nie będzie podrażniał a najlepiej bb lub CC , uważać na pielęgnację aby nie zaogniać twarzy 🙂 Polecam też cethaphil krem 🙂 Będzie dobrze tylko trzeba nauczyć się z tym żyć 😉
Jeśli lekarz wypisał Soolantre czy Rozex to na początku leczenia zmiany mogą być bardziej zaognione a dopiero później ogasa. Ale z doświadczenia wiem że to zbędne leczenie. Da się inaczej 🙂
Aaaaa i myć twarz delikatnymi piankami, żelami i nie używać wacików ani toników bo też podrażniają.

Soolantra i kremy na dzień i na noc Acnerose używam już kilka lat i mi pomaga . Oczywiście dieta wykluczyć to co ma wysoki indeks glikemiczny . Powodzenie
Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.