Mój syn urodził się ze znamieniem barwnikowym na prawym policzku. Obecnie ma rok i znamię owalne o wymiarach ok 2 cm x 1,5 cm. Zamię badane przez dermatologa oraz chirurga onkologa. Znamię o charakterze łagodnym bez cech nowotworowych. Po konsultacji z lekarzem chirurgiem jest decyzja o wycięciu chirurgicznym w 2 etapach. Czy są jakieś inne metody usunięcia tego znamienia aby zminimalizować powstałą bliznę? Czy takie zabiegi mogą być przeprowadzone u tak małego dziecka? Czy można to usunąć w całości i przeszczepić skórę w tym miejscu?
witajcie
mój syn ma takie znamię nabyte. obecnie ma 3 latka. Pani która założyła post pisała ze mną jakiś rok temu - wiem, że zabieg był w krakowie i wszystko poszło ok:). My się wahamy ale chyba zdecydujemy sie jeszcze w tym roku na zabieg. Dwuetapowo. Jeden teraz na jesien a drugi za rok. Równiez jestesmy z krakowa. Koszt jednego zabiegu to 6 500zł. Dwa beda łącznie ze wszystkim kosztować ok 15 000zł.
gdyby ktos mial pytania prosze smialo pisać.
No właśnie ja też bardzo bym chciała zobaczyć, jak wygląda blizna po, ale nie mogę niestety skontaktować się z tą Panią 🙁 a jaki laser mieliście? Czy Pani córce też zaczęły pojawiać się na tym włoski i znamię się uwypukliło?
Witam, jak już pisałam wcześniej moja córka również ma takie znamię.
Jeździmy usuwać laserowo była już 8 razy. Efekt był, ale nie po każdym laserze, bo miała różnymi robione i zareagowała tylko na jeden do jakiegoś momentu. Na ta chwile umawiamy się na usunięcie chirurgiczne, ale na 2 razy. Chciałam uzyskać opinie Pani, której dziecko jest juz po zabiegu na tej stronie...
Dzień dobry :) Czy otrzymała Pani maila? Obawiam się, że nie doszedł, więc spytam tutaj :) moja córeczka miała identyczne znamię. Aktualnie ma 2,5 roku, bo lekarze kazali czekać, bo może zniknie... Jednak nie zniknęło, uwypukliło sie i porosło włoskami :( lekarz polecił nam laser lub usunięcie chirurgiczne - obawiam się, że laser nic nie da w tym wypadku, ale boje się troszke tego wycięcia. Jak wygoiło się to u Pani synka? Czy blizna jest bardzo widoczna? Czy byłaby szansa na zdjęcie policzka po usunięciu? i gdzie wykonywała Pani zabieg? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Witam :) Moja córeczka tez ma takie znamię na policzku. Mam do Pani kilka pytań- wysłałam maila, mam nadzieję, że jest jeszcze aktualny. Z góry dziękuję za odpwowiedź
anonymous5950602
Witam, niech Pani napisze na e-mail: **************** Pozdrawiam
Witam, w naszym przypadku dermabrazja jednak nie dała rady, znamię ponownie się odbudowało. Na dniach mamy konsultację z chirurgiem i również zastanawiamy się nad wycięciem dwuetapowym. Proszę napisać gdzie wykonywała Pani zabiegi, jak to wyglądało, czy długo trwał sam zabieg, jaki czas pobytu w szpitalu po zabiegu. Czy blizna jest duża, bardzo widoczna? Jeżeli to nie tajemnica to ciekawi mnie jaki jest koszt obu zabiegów. Pozdrawiam
anonymous5950602
Witam, tak synek jest już po usunięciu znamienia. Miał wycinane chirurgicznie w dwóch etapach. Pierwszy w marcu, drugi w czerwcu. Wszystko się ładnie zagoiło. Została tylko blizna, którą smarujemy maścią na blizny. Pozdrawiam
Witam, moja córka ma identyczne znamię na policzku. Czy już synek miał coś robione w tym kierunku? Pozdrawiam Natalia
prof. dr hab. n. med. Zofia Dudkiewicz
23 sty 2017Wszystko zależy od wielkości znamienia, ale dzisiaj możemy pozbyć się blizny na twarzy . Zapraszam na konsultację do Formmedu . Pozdrawiam Z.Dudkiewicz
Po dermabrazji naskórek również został poddany badaniu histopatologicznemu, wcześniej kilka razy badane było videodermatoskopem.
anonymous5950602
Nam chirurdzy odradzają inne metody typu laser, gdyż jest to duże znamię, które musi być wycięte i poddane badaniu histopatologicznym. Chcielibyśmy tu usunąć, gdyż w przyszłości boimy się zezłośliwienia znamienia. Mamy nadzieję, że chirurgom uda się to tak wyciąć aby blizna została jak najmniejsza.
Mój syn również urodził się z podobnym znamieniem, nam z kolei odradzono wycinana ze względów estetycznych, ponieważ znamię znajduje się na twarzy a po wycięciu zawsze zostaje blizna. Oczywiście później bliznę można spróbować usunąć. My zdecydowaliśmy się na dermabrazję, która znamię rozjaśniła ale nie usunęła całkowicie. A teraz, akurat 2 dni temu, robiliśmy zabieg laserem q-switch wybarwiający, trzeba będzie zrobić kilka zabiegów zobaczymy jakie będą efekty po ok 4 tygodniach.
anonymous5950602
Czy po wycięciu znamienia w całości nie zdeformuje się policzek? Blizna będzie bardzo widoczna?
Dziękuje bardzo za odpowiedz.
prof. dr hab. n. med. Zofia Dudkiewicz
30 gru 2016Takie znamie można usunąć w całości podczas jednej operacji i bez przeszczepu. Pozdrawiam Z.Dudkiewicz i zapraszam do Formmedu.
Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.