Mężczyzna, 41 lat. W 2018 roku przeszedłem zabieg przeszczepu tłuszczu w okolice pod oczami przez wzgląd na duży ubytek tkanki w tym miejscu i mocno widoczne sińce. W trakcie gojenia uformowały się podłużne twarde grudki mniej więcej w miejscach wprowadzania kaniuli. Na wizycie kontrolnej lekarz wykonujący zabieg mówił, że mam rozmasowywać i z czasem samo się wchłonie.
Minęło 8 lat, a niewiele się zmieniło. Przez ten czas nie zwracałem na to większej uwagi, ale wraz ze starzeniem się skóry i atrofią tkanek nierówności zaczynają być bardziej widoczne. Grudki są twarde, niebolesne, mogę je przesuwać palcem, wpychać w oczodół, ale zawsze wracają na swoje miejsce.
Zakładam, że to martwica tłuszczu lub zwłóknienie bliznowate. Byłem na USG, żeby się upewnić, ale aparatura nie była w stanie tego wyłapać. Konsultowałem z dwoma lekarzami medycyny estetycznej, obaj zgodnie twierdzili, że ta okolica jest trudna do robienia poprawkowych zabiegów ze względu na bliskość gałek ocznych i delikatną skórę i jeśli jestem w stanie się do tego przyzwyczaić, to lepiej to tak zostawić.
Faktycznie nie jest to problem życia i śmierci jest to wyłącznie kwestia estetyczna powodująca efekt zmęczonych oczu. Niemniej jednak dowiedziałem się, że w niektórych zagranicznych klinikach wykonuje się w takim przypadku zabiegi rozpuszczania zgrubień zastrzykami sterydowymi (triamcinolon) lub zastrzykami 5-fluorouracylu. Ostatecznie można wykonać zabieg chirurgicznego usunięcia, ale istnieje ryzyko, że powstaną gorzej wyglądające blizny. Nie wiem, czy w Polsce są takie zabiegi wykonywane.
Chciałbym zapytać Państwa o opinię na temat tych metod lub o polecenie innych sposobów, jeśli takowe istnieją, to pozbycia się lub zmniejszenia tego problemu bez ryzyka, że będzie gorzej.
Ze względu na powoli powiększający się fałd skóry na górnej powiece zakładam, że za jakiś czas będzie wskazany u mnie zabieg blefaroplastyki, więc mógłbym połączyć to z korektą grudek przy powiekach dolnych.

Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.