Witam, mam wrodzoną wadę, a mianowicie piersi bulwiaste. Mam 20 lat i przestałam liczyc, że zmienią się kiedykolwiek, tak więc zdecydowałam się na operacje, jednak słyszałam, że tego rodzaju zabieg może byc refundowany z nfz, czy to prawda ???? pozdrawiam
Też o tym słyszałam, można podobno otrzymać zaświadczenie od lekarza, jest się wtedy zwolnionym ewentualnie z 23% VAT, chociaż osobiście uważam, że lepiej we własnym tempie odłożyć sobie potrzebną kwotę. Większość z nas na pewno nie miała od razu 15 tysięcy na koncie na ten cel. Istnieją MediRaty, wystarczy mieć dochód powyżej tysiąca złotych. Niektóre z nas miały bardzo małe piersi, czy też piersi po ciąży, czy też bulwiaste i dla każdej z nas, nasz indywidualny problem był najpoważniejszy. Kwestia motywacji, ja odłożyłam pieniądze w cztery miesiące, mimo, że moje wypłaty nie są z kosmosu. :) Możecie też spróbować w firmach, istnieje coś takiego jak pożyczki firmowe.
Ja jestem po operacji piersi bulwiastych. Sama płaciłam za zabieg i w życiu by mi nie przyszło do głowy, żeby ktoś miał mi ten zabieg opłacać. To był problem złego wyglądu estetycznego i nie wpływa na zdrowie. Ewentualnie można u niektórych lekarzy przynieść zaświadczenie i będzie się zwolnionym z VATu. :)
Dziewczyny, jeśli nie refundacja, to może spróbujcie po prostu w klinice, która oferuje spłatę zabiegów w MediRatach?
Witam, czy udalo Ci sie rozwiazac problem z piersiami?
Dowiedzialas sie cos o refundacji operacji piersi z wada rozwojowa?
Mam ten sam problem, a w necie bardzo malo informacji.
Pozdrawiam
Małgorzata
Szanowne Panie,
Refundacja zabiegu w tego typu zniekształceniu jest sprawą niejednoznaczną , gdyż zakres wady jest bardzo różny.
W przekonaniu kazdej pacjentki jej wada jest najpoważniejsza, ale trzeba do tego jeszcze przekonać lekarza, który będzie do zabiegu kwalifikował, gdyz bierze on na siebie materialną odpowiedzialność w razie uznania przez kontrolę Funduszu, że zabieg nie spełniał kryteriów zabiegu naprawczego, ale był estetyczny - czyli płatny.
Lekarz i szpital poniesą wtedy odpowiedzialność materialną za niesłusznie refundowaną operację.
Nalezy również wziąć pod uwagę fakt, że wiele kobiet po mastektomii czeka na refundowaną rekonstrukcję piersi.
Nadto zabiegi rekonstrukcyjne na piersiach są niezbyt dobrze wycenione i lecznice niechetnie je wykonują.
Pozdrawiam
Maciej Kuczyński
specjalista chirurgii plastycznej
Najprościej by było iść do lekarza rodzinnego, bo tak czy siak [nawet gdyby było refundowane] to w pierwszej kolejności trzeba się do niego udać. Teraz podobno coraz więcej klinik chirurgii plastycznej ma umowę z nfz więc może taka wada rozwojowa kwalifikuje się? Z drugiej strony tak jak napisał dr n. med. Lubomir Lembas: "Niewielu chirurgów wykonuje te operacje. Są one trudne technicznie, bardzo pracochłonne i ryzyko tych operacji jest większe niż typowych zabiegów z zakresu chirurgii plastycznej. Krzywa uczenia się w tym typie operacji jest płaska (długa)." - świadczy to o tym, że ten problem w Polsce jest jeszcze mało znany. Na zagranicznych forach jest on bardziej powszechny i rozwinięty, można go znaleźć wpisując w google "tuberous breast".
Tak, pytam o refundację, z nadzieją, że ktoś zna jednoznaczną odpowiedź na to pytanie, ponieważ widzę tutaj 2 sprzeczne opinie lekarzy specjalistów i nie bardzo wiem, którą się kierować.
Interesuje mnie to, bo też mam piersi bulwiaste i nie wiem, czy dalej zbierać na operację plastyczną, czy jest ndzieja, że jest to choć po części refundowane...
Jeżeli pytasz o refundację to nie wiadomo.
To jak?
Dzień dobry,
pierś bulwiasta to wada rozwojowa piersi, a więc jej leczenie może być finansowane przez nfz - tak jak każdej wady rozwojowej. Czasami korekta piersi bulwiastej wymaga wykonania równoczasowej plastyki piersi z założeniem implantów, czasami można wykonać tylko plastykę piersi, czasami plastykę z redukcją. Wszystko zależy od stanu anatomicznego piersi. Niewielu chirurgów wykonuje te operacje. Są one trudne technicznie, bardzo pracochłonne i ryzyko tych operacji jest większe niż typowych zabiegów z zakresu chirurgii plastycznej. Krzywa uczenia się w tym typie operacji jest płaska (długa). Część chirurgów plastyków ma umowę z nfz. Lista chirurgów plastyków jest na stronie: ***********
Szanowna Pani,
Cechą charakterystyczną deformacji piersi - tak zwanych „piersi bulwiastych”, określanych też mianem „rurowatych” lub „tuberozowatych” (podobno przypominają wyglądem korzeń tuberozy) jest ich charakterystyczny kształt.
Ten specyficzny wygląd spowodowany jest występowaniem wewnątrz piersi pasm tkanki łącznej (pierścieni łącznotkankowych), które przewężają gruczoł w okolicy podbrodawkowej powodując mniejsze lub większe przepuklenie tkanek i rozciągnięcie otoczek brodawek.
Bulwiaste zniekształcenie piersi jest wadą rozwojową (a nie wrodzoną), gdyż pojawia się podczas dojrzewania kobiety (a nie przy urodzeniu), a jej nasilenie może być bardzo różne.
Dosyć często spotyka się piersi z nieznacznym stopniem deformacji tuberozowatej (bulwiastej), która przejawia się poprzez nieznaczne uwypuklenie otoczki brodawki sutkowej.
W przypadkach bardziej zaawansowanych – przepuklina gruczołowa jest wyraźniejsza i towarzyszy jej niedorozwój dolnych kwadrantów piersi.
W skrajnym nasileniu tej wady, piersi bulwiaste wyglądają jak oddalone od siebie na klatce piersiowej grudki, przypominające przyczepione do dekoltu dziecięce smoczki.
W zależności od stopnia zniekształcenia piersi w tej wadzie, stosuje się różne sposoby postępowania chirurgicznego. W celu skorygowania niewielkiego zniekształcenia – wystarczy jednorazowy zabieg przeszczepienia własnego tłuszczu, który może być połączony z wszczepieniem protez piersiowych (powiększeniem piersi).
Gdy pierścienie włókniste bardziej zniekształcają gruczoł i towarzyszy mu niedorozwój dolnych kwadrantów piersi, niezbędne jest przecięcie tych zaciskających pasm i wszczepienie anatomicznych protez piersi (ewentualnie uzupełnione przeszczepami własnego tłuszczu).
Gdy pacjentka ma piersi bardzo zniekształcone konieczne jest czasem zastosowanie technik rekonstrukcyjnych łącznie z użyciem ekspanderów tkankowych.
Odnosząc się do możliwości przeprowadzenia zabiegu korekcyjnego bulwiastego zniekształcenia piersi bezpłatnie – w ramach refundacji NFZ – obawiam się, że może być to niemożliwe, albo przynajmniej niezwykle trudne.
Narodowy Fundusz Zdrowia finansuje bowiem zabiegi odtwórcze zniekształceń ciała spowodowanych wadami wrodzonymi, zabiegami operacyjnymi i urazami. Zaburzenia kształtu i wielkości piersi (oprócz piersi olbrzymich – gigantomastii) nie są traktowane w Funduszu jako wada wymagająca leczenia operacyjnego opłacanego ze społecznych pieniędzy.
Jednak w przypadkach rażących zniekształceń, nie można wykluczyć indywidualnego rozpatrzenia sprawy przez wspomnianą instytucję, a w tym celu należy zwrócić się do lokalnego, wojewódzkiego oddziału NFZ.
Łączę pozdrowienia
Maciej Kuczynski
specjalista chirurgii plastycznej
Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.