Operacja powiększenia piersi a małe dziecko w domu

Anonim
PatkaMatka
Katowice · Utworzono: 25 wrz 2023 · Ostatnia odpowiedź 1 paź 2023

Hej, jestem tydzień po operacji. Generalnie czuje się dobrze, ale mam 10ms dziecko w domu, mąż miał być w domu przez 6 tyg na czas mojej rekonwalescencji po operacji ale okazuje się ze po 3 tyg będzie musiał wrócić do pracy.. jestem przerażona i nie wiem co mam zrobić. Proszę doradźcie czy powinnam kogoś na ten czas wziąć do domu ? Czy na kolejne 3 tyg czy może wystarczy na krócej ? Córeczkę mam mało wymagająca, nie jest dzieckiem lulanym na rękach, ale chodzi o podnoszenie przy przebraniu pampersa, wyjęciu z łóżeczka, włożeniu do fotelika czy wózka. Obecna waży 8 kg. Dziękuje za każda rade

4 komentarze

Reklama
  • Anonim
    Igaa
    Użytkownik wyróżniony
    1 paź 2023
    Najlepszy komentarz

Hej. Ja miałam zalecenie żeby mojego dziecka (12,5 kg) nie podnosić przez 3 miesiące. Teraz jestem ok 4,5 miesiąca po zabiegu i nadal bałabym się podnieść młodego. Nauczył się sam wchodzić i wychodzić z wózka, wanny, na krzesełko do karmienia. No ale mój jest dużo starszy od Twojego malucha. Na Twoim miejscu starałabym się ogarnąć kogoś do pomocy, bo nawet jeśli się dobrze czujesz, nie oznacza to, że się wszystko zagoiło. Implanty muszą "osiąść" na swoim miejscu, tworzy się torebka wokół nich. Każdy gwałtowny ruch czy dźwiganie może zaburzyć cały ten proces. Mogą pojawiać się przez to też krwiaki. Ja bym nie ryzykowała.

U mnie najtrudniej było opanować to żeby synek mnie nie ścisnął, nie skopał itp. Lewa pierś trochę przez to "oberwała" i wygląda inaczej, co bardzo mnie denerwuje. Ale czasu nie cofnę.

• Anonim
    PatkaMatka
    29 wrz 2023

Robiłam w Czechach u dr Furmanka. Jestem obecnie 1,5 tyg po i generalnie śmigam, jezdze samochodem, chodze na dlugie spacery ale stosuje się do zaleceń póki mogę i nie podnoszę nic oraz nie wykonuje prac porządkowych w domu. Póki jest mąż to wszystko on ogarnia, ja ewentualnie asystuje np zrobię mleczko lub nakarmię łyżeczka dziecko. Moja obawa jest tylko czy nie narobie czegoś przy podnoszeniu dziecka po 3tyg..

• Anonim
    ustaaa
    26 wrz 2023

Hej. Doskonale Cię rozumiem. I napewno będzie to teraz dla was trudniejszy czas. Nie zaleca się przez okres 6tygodni dźwigać powyżej 5kg.
    Nie wskazane są także gwałtowne ruchy, ani tym bardziej pochylanie nad lozeczkiem i podnoszenie z takiej pozycji. Wszystko inne śmiało możesz robić, jesteś już tydzień po operacji, więc dolegliwości bólowe minęły. Jedynie uważaj z tym podnoszeniem. I przede wszystkim żeby cie dziecko przez przypadek nie uderzyło w pierś.
    Ja 2 tygodnie temu przeszłam operacje powiększenia piersi, a w domu czekal baaardzo wymagajacy dwulatek. Przeniosłam się spać do salonu żeby w nocy nie przyszedł do mnie i przypadkowo nie wskoczył itp.
    Póki jest mąż, to wykorzystaj go na maxa :) a później rob wszystko po prostu z rozwagą. Powodzenia :)

• Anonim
    nitkanitka
    Użytkownik wyróżniony
    26 wrz 2023

Hej, wszystko zależy od tego jak będziesz się czuła za te 2 tygodnie. Możesz napisać gdzie robiłaś operacje?

Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.

Chcemy Cię wysłuchać