Cześć dziewczyny, operacja przede mną (3 lipca). Jak to jest być usypianym do narkozy? Jak opanować stres związany z operacją? Miałyście jakieś skutki uboczne po wybudzeniu? Zmieniałyście może dietę przed samą operacją / lepiej się odżywiałyście ?
Hej. Żeby dobrze się czuć po narkozie trzeba przede wszystkim nie jeść i nie pić przed narkozą. Ja ostatni posiłek jadłam dzień przed ok 20ej, a zabieg następnego dnia ok 9ej. Nawet wody lepiej już nie pić. Dzięki temu nie będzie nudności, wymiotów.
Też się bałam narkozy. Ale wszystko było ok. Ważne żeby anestezjolog wiedział o lekach jakie ew. przyjmujesz, o ew. chorobach (po to wcześniej jest wywiad).
Na stole op. podają Ci przez wenflon coś po czym zaśniesz, a intubacji nie jesteś świadoma :) budzisz się po wszystkim :)
Mnie przed operacją pielęgniarka zapytała czy potrzebuję czegoś na uspokojenie. Ale obeszło się bez (ku mojemu zaskoczeniu). Od położenia się na stół nie wiem czy minęło 5 min i już spałam. U mnie po przebudzeniu zero dolegliwości. Nie było ani wymiotów, ani bólu gardła. Pierwsza pionizacja była ciężka, ale za drugim razem już bez problemu wstałam z pomocą pielęgniarek.
Dają Ci zastrzyk i w ciągu kilku sekund zasypiasz - tyle :)
Ja skutków ubocznych nie miałam, lekko bolało mnie tylko gardło po intubacji, ale 2-3 tabletki i przeszło. Napuchnięta po nie byłam, diety też nie zmieniałam.
Nie ma się czego bać. To była moja pierwsza narkoza i wszystko było w porządku.
Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.