Jak w temacie- czy ktoś może podzielić się wiedzą o możliwych efektach takiej operacji? Mam prawie 40 lat, urodziłam i wykarmiłam piersią dwójkę dzieci, moje piersi zawsze były mocno nierówne, a teraz do tego są obwisłe. Na konsultacji pan doktor ocenił, że w moim przypadku konieczna jest plastyka piersi, a jeśli chce je powiększyć, to od razu włożymy implanty (anatomiczne motiva). Lewa pierś jest spora, pasuje na nią stanik 75D/E, prawa miseczka pozostaje wówczas nie w pełni wypełniona. Mam szeroką klatkę piersiową, jestem dośc mocnej budowy, więc na przymiarkach wybrałam implanty relatywnie duże, 315 ml pierś lewa (większa) i 400 ml pierś prawa. Nadal się waham, czy to nie za dużo... Zdaję sobie sprawę, że idealnej symetrii nie uzyskam, godze się z tym, ale nie chciałabym, żeby było gorzej niż jest, zwłaszcza jak wybiore za duże implanty. Będę wdzięczna za każdą radę. Druga wazna kwestia: Operację mam zaplanowaną na 8 listopada, 10 lutego jadę z rodziną na narty. Czy 3 miesiące to wystarczający czas po takiej operacji żeby jeździć na nartach, przewracać się?
Pani doktor, bardzo dziękuję za obszerną odpowiedź, to dla mnie bardzo wartościowe.
Zaniepokoilam się uwagą, że lepiej najpierw zmniejszyć pierś większą, a potem powiększyć obie równymi implantami, nie słyszałam o tym. Brzmi rozsądnie;)
Nadal martwię się doborem wielkości implantów. Czy to prawda,że im większe, tym bardziej prawdopodobna wydaje się koniecznośc ich popdawy za kilka lat?
Szanowna Pani,
z tego co pisze Pani o kształcie piersi, rzeczywiście potrzebna jest plastyka podnosząca i symetryzująca piersi. Jeśli chce je Pani też powiększyć, to z jednoczasowym wszczepieniem implantów.
Osobiście jeśli podnoszę piersi przy wszczepieniu implantów, to symetryzację wykonuję zwykle poprzez redukcję gruczołu piersi większej. Uzyskuję wtedy piersi o zbliżonej proporcji implant/gruczoł. Szczególnie po latach może to mieć znaczenie - tkanki własne zmieniają się, a implant nie. Tak jak Pani pisze idealna symetria nie istnieje - tak jak w naturze, tak i po operacjach piersi.
Co do wielkości piersi, mogłabym się wypowiedzieć, po dokładnym wymierzeniu Pani klatki piersiowej. Najlepiej, gdy pacjentka ma możliwość przymierzenia implantów o objętościach z zakresu odpowiedniego do budowy jej klatki piersiowej. Może wtedy sama ocenić z jaką wielkością piersi najlepiej się czuje. Oczywiście przymierzanie takie daje tylko orientacyjny obraz wyniku pooperacyjnego. Nie mniej jednak lekarz może powiedzieć co jest technicznie możliwe, bezpieczne i co jest proporcjonalne. Decyzję w zaproponowanym zakresie objętości i tak podejmuje pacjentka.
Co do wyjazdu narciarskiego, po 3 miesiącach (jeśli przebieg pooperacyjny jest niepowikłany) nie ma już przeciwwskazań (zakładam, że nie chodzi o jazdę wyczynową). Mimo wszystko warto jest bardziej uważać i oszczędzać się mocniej niż zwykle.
W razie czego zapraszam na konsultację.
Pozdrawiam
Zofia Bochen
specjalista chirurgii plastycznej
Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.