Witam wszyskich , jestem 12 dni po operacji piersi , zostało mi wszczepione 400 cc hp podmiesniowo i mam w związku z tym pytanie , kiedy poczuje ulgę ? Narazie czuje dalej jak by słoń siedział mi na klatce Piersiowej i takie bardzo duze napięcie skory , nie mam ochoty Wychodzić z domu nawet mimo, ze bólem nazwać się tego nie da po prostu ogromny dyskomfort , kiedy poczuje ulgę i zacznę się czuć swobodnie, kiedy poczuje ze implanty Są moje i dam rade w pełni się wyprostować ? Z góry dziekuje za odpowiedzi
tak jestem w stałym kontakcie z lekarzem w przyszlym tyg mam wizyte,mozliwe ze to jednak szew wewnetrzny ale nie wyglada mi to dobrze.Troszke jakby kropelka czegos wyleciala a tak to nic. Szkoda ze nikt nie moze nic tu doradzic kiedy potrzeba.
Dziekuje za odpowiedz ) tak stanik pooperacyjny jest bardzo denerwujący a jeszcze 3 tyg muszę go nosić
Jutro miną 3 tygodnie i odczuwam poprawę ale wciąż niestety ten dyskomfort jest , pozostaje nic innego jak czekać ) Dziękuję za odpowiedz
Witam, jestem obecnie ponad 5 tygodni od operacji i dopiero od niedawna (od mniej więcej 4 tygodnia) czuję, "że są moje", minął najgorszy dyskomfort. Też miałam pod mięsień, choć implanty mniejsze. Właśnie te 4 tygodnie to czas, w którym trzeba się najbardziej oszczędzać i uważać na siebie aby wszystko zaczęło się prawidłowo zrastać i goić. Teraz już to wiem, choć to sprawa też trochę indywidualna to ten czas dłużył mi się niesamowicie i myślałam, że ta "zbroja" na klatce tak zostanie. Później jest już coraz lepiej, także zyczę cierpliwości i wytrzymałości a będzie dobrze. :)
Cześć Paula,
a kontaktowałaś się ze swoim lekarzem? Skoro od dwóch tygodni nic się nie zmienia - nie zwlekaj - być może to nic poważnego, ale zawsze warto zapytać specjalisty, który Cię operował - on najlepiej wie jak powinna przebiegać rekonwalescencja i gojenie się rany po operacji piersi.
Daj znać potem co Ci powiedział!
Trzymam kciuki i pozdrawiam ciepło! :)
Emka
To samo miałam. Taki stan utrzymywał się przez kilka tygodni, do momentu uwolnienia się od stanika pooperacyjnego.
Potem było coraz lepiej. Chociaż nawet teraz (trzy lata po operacji) nadal czuję ciężar na klatce piersiowej, zwłaszcza w pozycji leżącej na wznak. Trudności ze swobodnym oddychaniem, tak jak piszesz "słoń na klatce piersiowej".
O to sorry niewiedzialam, ale metody klejem nieslyszalam
kurde tylko ze ja mialam to zaklejone klejem a nie szwami. ..mam tak od kiedy oderwal sie strupek cxyli juz prawie 2 tyg i nic sie to nie zmienia druga rana juz prawie zamknieta a ta..
Nie jestem pewna ale chyba to wygląda na szew
dodam ze jestem 3 tyg po operacji
Dzień dobry.
Okres rekonwalescencji z pewnością może być różny u różnych Pacjentów, przy czym różnice te nie powinny być znaczne.
Na pewno przed operacją plastyczną została Pani szczegółowo poinformowana o tym jak będzie wyglądać rekonwalescencja ,
a także została Pani poinformowana o możliwości wystąpienia ewentualnych powikłań i komplikacji.
Jeżeli zauważa Pani u siebie niepokojące objawy odbiegającego od tego co zostało Pani przekazane
powinna Pani skonsultować się z lekarzem który przeprowadził operację.
Serdecznie pozdrawiamy
NZOZ Euroklinika
Witam,
Dyskomfort i poczucie ucisku w klatce piersiowej może utrzymywać się nawet 4-6 tygodni po operacji. Im większy implant tym dłuższy okres adaptacji.
Wszelkie wątpliwości proszę skonsultować z operatorem.
Pozdrawiam
Dziękuję
Dziekuje bardzo
Witam Pania, dolegliwości które Pani opisuje sa typowe dla implantacji pod mięsień piersiowy większy. Powrót do normalnej sprawności następuje w różnym czasie u różnych pacjentek. Jest to spowodowane skurczem mięśnia piersiowego większego. Dolegliwości ustapia gdy mięsień ulegnie pełnej relaksacji. Zazwyczaj trwa to od 2 do 4 tygodni od operacji lub do wystapienia pierwszej miesiaczki od operacji. Pozdrawiam.
Dzień dobry.
Niestety, część pacjentek tak znosi te dolegliwości. Jednak z czasem (dzień po dniu) powinna Pani zacząć odczuwać poprawę, piersi powinny się stawać mniej twarde i mniej obrzęknięte.
W przypadku wątpliwości koniecznie proszę się skontaktować z lekarzem operującym.
Pozdrawiam.
Dr Bartłomiej Zoń, Specjalista Chirurgii Plastycznej, Specjalista Chirurgii Ogólnej
Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.