Dziewczyny, podzielić się proszę swoim doświadczeniem. W której dobie miałyście wyciągnięte dreny i przy jakiej ilości płynu? Mam obawy czy nie za wcześnie miałam je wyjęte. W pierwszej dobie po operacji miałam krwistego płynu ok. 150 ml, pani Doktor stwierdziła, że zostawiamy do drugiej doby. Następnego dnia miałam krwistego płynu ok. 80/90 ml i operatorka stwierdziła, że wyjmuje. Tłumaczyła to tym, że dwa razy mi wypadł i że to stanowi zagrożenie zakażenie i tak naprawdę to już dnia poprzedniego chciała mi wyjąc, ale ze względu na płytki krwi, które miałam na pograniczu normy (poniżej) zostawiła dreny.
Mnie się wydaje, że dużo tego płynu jeszcze mi schodziło, a mimo to taka decyzja. Znalazłam informacje, że przy 30 ml dopiero usuwają.
Jak było u Was ?
O dzięki. Pocieszyłaś mnie 😁
Miałaś podobną ilość krwi co ja, w drugiej dobie, gdy operatorka zadecydowała, że wyciągamy. Byłam zdziwienie że nadal w sumie dużo schodzi, a pomimo to decyduje się na wyciągnięcie drenów.
No i jeszcze gdzieś wyczytałam, że gdy płynu zaczyna schodzić w okolicach 35 ml dopiero powinny być usunięte dreny..
Ja jestem opakowana jak mumia mam cały zabandażowany, po zdjęciu drenów jeszcze dodatkowo kolejne bandaże doszły na istniejące, więc nie widzę czy coś przecieka, ale kilka razy miałam takie uczucie!
Mam nakaz nie zaglądania i grzebania. Jedyne co, to co 1,5, 2 godziny mam robić masaż limfatyczny, delikatne ruchy okrężne i delikatnych dziesięć uciśnięcie całą dłonią piersi i cierpliwie czekać do piątku na zdjęcie opatrunku.
Mi wyciągnęli na drugi dzień, płynu miałam w jednej więcej ale nie było go jakoś dużo, nie wiem jaka to ilość/mam zdjęcie/. Ale na drugi dzień zerwał mi się strupek z tej rany po drenie i jeszcze przez 3-4 dni leciała mi z tej dziury krew, nawet tak mocno przez 2 dni/przeszła przez opatrunek, zachlapała ubrania. Zmieniłam opatrunek 2 x dziennie i zrobiłam osobny żeby mi szwów nie podkrwawiało. Z dnia na dzień krwi było mniej, 5-6 dnia już nic nie krwawiło i ładnie się wygoiło.
Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.