Witam. Jak wygląda powrót do ćwiczeń ale z implantami anatomicznymi. Nie chodzi o duży wysiłek fizyczny.
Dzień dobry.
Niestety, tak, jak napisałem - w przypadku tak intensywnych ćwiczeń obowiązuje 3-miesięczna karencja.
Pozdrawiam serdecznie.
Dr Bartłomiej Zoń, Specjalista Chirurgii Plastycznej, Specjalista Chirurgii Ogólnej
Panie doktorze, a kiedy po operacji mozna zaczac aerobics lub zumba? To sa dosc intensywne cwiczenia taneczne z ruchami rak, ramion, podskokami i skretami tulowia.
Z gory bardzo dziekuje za informacje!!
mi lekarz powiedział ze mogę wykonywac aktywnosc fizyczna (silownia itp) miesiac po operacji. oby tylko w staniku sportowym
Witam, do aktywności fizycznej można powrócić po 3 tygodniach. Natomiast, jeśli po tym czasie będzie odczuwalny jakikolwiek dyskomfort podczas ćwiczeń, należy dać sobie dodatkowy tydzień lub 2.
Cześć dziewczyny.. Mam pytanko.. Ile czasu po operacji odczekalysmy zanim wrocilyscie do codziennych obowiązków typu odkurzanie. Ja mam 9 miesięcznego synka który sporo waży. Na wizycie kontrolnej po zabiegu pytałam lekarza czy już będę mogła po tych 4 tygodniach normalnie zajmować się małym i lekarz stwierdził że raczej. Wszystko się ładnie goi, szwy zdjęte, obecnie jestem 3 tygodnie po operacji. Jednak ja się obawiam że wezmę małego na ręce i coś się stanie. Opiekę do niego mam do 5go tygodnia ale potem już koniec. Jak to było u was?
Dzień dobry,
Polecam słuchać się zaleceń swojego operatora i z nim współpracować.
Z reguły zakaz ćwiczeń jest na ok. 6-8 tygodni po zabiegu. Piersi w tym okresie należy chronić przed urazami, uciskiem, a wysoką temperaturą (gorące kąpiele, sauna, opalanie) nawet do 4 miesięcy.
Pozdrawiam,
T.Witwicki
Dzień dobry,
Wskazany jest nieznaczny wysiłek fizyczny dla dolnych partii ciała już po 6 tygodniach od powiększenia piersi, natomiast pozostałe ćwiczenia o większym nasileniu powinny być wykonywane dopiero po 3 miesiącach od operacji.
Pozdrawiam serdecznie,
Prof. nadzw. dr hab. n. med. Paweł Szychta
Specjalista chirurgii plastycznej i rekonstrukcyjnej
Witam serdecznie.
Najbezpieczniej będzie unikać wysiłku fizycznego przez okres 3 miesięcy po zabiegu.
Pozdrawiam
Dzień dobry,
wysiłki fizyczne i masowanie piersi - generalnie ruch w okolicy piersi z implantami - to nie jest jednoznaczny temat;
w przypadku implantów anatomicznych ważne jest żeby implant po założeniu nie zmieniał swojej pozycji - zmiana pozycji, rotacja implantu anatomicznego spowoduje zmianę kształtu piersi;
żeby zapobiec rotacji powierzchnia implantu anatomicznego musi być szorstka (teksturowana) - implantu okrągłe mogą być gładkie, a anatomiczne zawsze są teksturowane;
są różne typy tekstury w różnych implantach różnych firm - generalnie bardziej szorstkie implanty mocno integrującąc się z tkankami pacjentki teoretycznie zmniejszają ryzyko rotacji;
integracja powierzchni implantów z tkankami pacjentki wymaga czasu - organizm człowieka w czasie tworzy to połączenie implant-tkanka - im dłuższy czas minie tym silniejsze jest to połączenie;
są powierzchnie implantów tworzące mocne połączenie typu "rzep" (velcrou type), a są takie, które w ogóle nie tworzą tego połączenia, a tylko poprzez szorstkość, która zwiększa siły oporu tarcia implanty się nie przekręcają;
czas potrzebny na integrację powierzchni implantów z tkankami to ten czas kiedy zaleca się ograniczenie wysiłków fizycznych;
jest też druga kwestia związana z implantami - wokół implantów tworzy się reakcja wokół ciała obcego - organizm produkuję warstwę tkanki, która oddziela implant od organizmu;
tkanka ta potocznie nazywa się torebką i jej rolą jest też utrzymanie implantu w miejscu założenia (żeby nie przemieścił się w dół, w górę, ani w bok - tylko żeby był na środku brodawki sutkowej);
powstanie wystarczająco silnej torebki wymaga czasu;
słaba torebka może nie utrzymać implantu w miejscu, gdy na implant działają duże siły - takie siły pojawiają się w czasie dużych wysiłków fizycznych;
miałem raz pacjentkę, która była gimnastyczką, potrafiła chodzić na rękach i wykonywać naprawdę niesamowite akrobacje - po trzech tygodniach od operacji założenia implantów przesłała mi nawet zdjęcie jak stoi na jednej ręce co miało być potwierdzeniem dobrego samopoczucia (takie zachowanie nie było zgodne z moimi zaleceniami);
w badaniu kontrolnym po 1 miesiącu od operacji wszystko było jeszcze OK, ale pacjentka nadal intensywnie ćwiczyła nie stosując się do zaleceń i po 3 miesiącach jeden implant pod wpływem długotrwałych dużych sił przemieścił się w dół czego wynikiem była asymetria piersi;
generalnie lekarze zalecają powstrzymanie się od wysiłków fizycznych przez okres minimum miesiąca, a od dużych wysiłków takich jak jazda konna, czy chodzenie na rękach nawet 3 miesiące;
jest to czas potrzebny na wytworzenie się wystarczająco mocnej torebki wokół implantów oraz na powstanie połączenia implant-tkanki w przypadku implantów teksturowanych.
Dzień dobry.
Moim pacjentkom polecam unikanie wysiłków fizycznych typu siłownia przez 3 miesiące, natomiast lżejsze wysiłki można wykonywać po miesiącu.
Pozdrawiam.
Dr Bartłomiej Zoń, Specjalista Chirurgii Plastycznej
Nie ma za co :-)
No i właśnie mi też już to po głowie chodzi.. Spróbujemy zatem ? dzięki za pomoc
Powiem tak ja też nie pytałam o to ale wydaje mi się że to od nas zależy jak się czujemy czy mamy tyle siły. My nie czekaliśmy długo fakt trochę delikatniej ale już po tygodniu czułam się ok więc próbowaliśmy
Czyli wszystko jeszcze przede mną ?? A miałabym jeszcze jedno pytanko.. Być może masz jakąś wiedzę w tym temacie. Zapomniałam lekarza zapytać a nie chce już co chwilę dzwonić i mu głowę zawracać ? orientujesz się może po jakim czasie od operacji można już wspolzyc? ??
Tak zmieniły się bardzo są takie naturalne a po operacji były opuchnięte takie nie naturalne
Masz może zdjęcia zaraz po zabiegu i teraz po tych 6 tygodniach? Dużo się zmieniły?
Moje piersi sprzed zabiegu wyglądały na A lub takie małe B ale ze miałam przy tym nadmiar skóry to musiałam brać większą miseczkę żeby po prostu całego tego flaka zebrać i żeby się nigdzie nie wylewalo. W końcu już nigdzie nie mogłam dobrać stanika, to był dramat ?? A teraz jak patrzę że takie są nabrzmiale to aż chce się żyć. Mam nadzieję że z czasem też się trochę zbliża do siebie.
Będą inne to na pewno jak dojdą do siebie i jak opuchlizna zejdzie. Ja wyjściowo miałam małe piersi teraz jestem bardzo zadowolona i nie są za duże i proporcjonalnie wyglądają do mojej figury
Ja też mam implanty Mentor wysoki profil 345. W porównaniu do tych piersi które miałam te są bardzo duże teraz. Mam nadzieję że dużo nie zmaleja już ?
A jakiej wielkości wybrałaś implanty. Ja mam 390 z mentor.
Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.