Dziewczyny minęła 3 doba od operacji , jak sobie radziłyście z bliznami . Mam czekać i nic nie robic czy codziennie zmieniać opatrunek ? Maść na potem na już kupiona żeby potem były jak najmniejsze ale zastanawiam się jak teraz najlepiej się nimi zająć
Moje blizny po 10 miesiącach. Dość długo były różowe, ale stopniowo bledną.
I wiecie co zauważyłam? Że gdy smarowałam maściami czy tam używałam tych plastrów silikonowych to było tylko gorzej.
Odstawiłam więc wszystko i zostawiłam blizny samym sobie i naprawdę po miesiącu już była kolosalna różnica.
Jestem 7 dni po zabiegu. Pierwsza zmiana opatrunku w drugiej dobie, w klinice. Kolejne, według zaleceń, codziennie zmieniałam sama, najpierw dezynfekując skinseptem. Jutro pierwsza kontrola.
Ja(w kwietniu) w środę mialam operacje, w czwartek wyszłam do domu. W piątek wrocilam do kliniki na kontrolę. Chirurg zmienił opatrunek i kazał od wieczora juz każdego dnia normalnie brac prysznic, później psikac cięcia borasolem, potem octoniseptem i nakładać plaster jałowy. I tak każdego dnia aż do wyjęcia szwów. Po wyjęciu szwów smarowałam alantanem aż do odpadnięcia strupkow. Po odpadnięciu strupkow smarowałam maścią na blizny sutricon. Ja nie miałam w zaleceniach masowania blizn i piersi.
Już wszystko wiem dzwoniłam do kliniki i nic sama mam nie robić. Minęła 3 doba zdjęłam bandaż i jest mega . Jestem tak szczęśliwa że boję się zapeszać . Teraz już czuję się o wiele lepiej . Wiadomo nie biegam po domu i nie odkurzam . Staram się oszczędzać żeby wszystko się ładnie goiło . Prawa pierś mi bardziej dokucza i ten cholerny pas ale muszę wytrzymać
Dopiero po dwóch wizytach kontrolnych mogłam myć ranę mydłem ze srebrem i psikać sprajem antyseptycznym. Przez pierwsze dwa tygodnie po operacji to pani pielęgniarka zmieniała opatrunki dwa razy.
Przez ten czas nie mogłam piersi moczyć.
A jakie masz wskazania od lekarza? Bo z tego co pisałam to różnie zalecają, ja dopiero przed operacją więc nie wiem. Jak wrażenia trzy dni po?;) jak się czujesz? Dasz radę w miarę funkcjonować?
Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.