Cześć dziewczyny. Przychodzę do Was z pytaniem jak to było u Was z powrotem do aktywności fizycznej. Mam zaplanowany zabieg w styczniu, jestem bardzo aktywna fizycznie (5 razy w tygodniu, bieganie, treningi z gumami, siłownia itp). Oczywiście zdaje sobie sprawę, że po zabiegu odpada bieganie czy treningi siłowe, skakanie itp. Nie wyobrażam sobie nie ćwiczyć.... Pytanie jest takie czy np spacery po bieżni, stepper (gdzie ręce są nieruchome), stacjonarny rowerek wchodzą w grę? Oczywiście nie zaraz po zabiegu... trochę sobie nie wyobrażam całkowicie zrezygnowac z ruchu :( dajcie proszę znać jak to było u Was.
Marta pytałam o to na konsultacji po 5 tygodniach od op. Mi powiedział, ze mogę już robić podpory bylebym nie upadła na klatę :p wczoraj robiłam, ale dosłownie po kilka sekund bo jakoś się boję , np psa z głową w dół nie robiłam wcale bo mam w rażenie że za bardzo mi rozciąga całą klatkę jednocześnie ja obciążając. Ale ja jestem 6tyg po podpowieziowym
Anonim
Jestem 4 miesiące po operacji.
Właśnie zrobiłam trening:
1. Gosia Mostowska Joga na płaski brzuch 15 min - tutaj nie robię pozycji kiedy całym ciałem trzeba zejść do kija. Poza tym robię wszystko, deskę też już robię.
2. Gosia Mostowska Joga dla Początkujących zdrowy kręgosłup
Od kiedy wróciłam do ćwiczeń to robię wszystko powoli słuchając swojego ciala.
Średnio ćwiczę godzinę 5x w tygodniu (dokładam sobie różne ćwiczenia).
Żadnego leżenia na brzuchu.
Dziewczyny a jak to jest z cwiczeniami w podporze? Mam na mysli np jogę gdzie jest duzo pozycji w podporach na rękach?
Hej marta, ja jestem pod tym wzgledem taka jak ty. Od trzeciej doby zaczelam zasuwac spacery po 10km. Co do jogi to problematyczne sa cwiczenia odwrocone i z tym trzeba bedzie na pewno dlugo poczekac. Ale ja jestem miesiac po i juz zaczelam takie lekkie mobilizacje, skrety itp. Tylko, ze mialam powiekszanie pod powiez. Fizjo powiedzial, mi, ze najwazniejsze to zebym nie czula jak sie naciaga blizna po prostu zeby sie nie rozeszla,ale ze moge robic pelne zakresy ruchu, z tym ze wiadomo bez podporow na rekach itp. Costam mozna sobie powolutku dzialac. Sluchaj tylko swojego organizmu i pomysl, ze to bedzie dla niego taka turbo regeneracja i restart :) po takiej przerwie paradoksalnie pozniej sa bardzo fajne efekty bo to dla ciala duzy bodziec.
Binii to super,że możesz już się ruszać:) ja też jestem aktywną osobą...przed operacja trenowałam praktycznie 5 razy w tygodniu. Bieganie, treningi z gumami, hantlami i joga... rower nie jest w sumie głupim pomysłem ale czekam, aż miną te 3 tygodnie, bo taki mam deadline od lekarza i już szukam na ******* treningów bez skakania,podporow itp...no nic trzeba być cierpliwym :)
Anonim
Marta mi bardzo brakowało ruchu, mam dwójkę dzieci, duży dom, po 6 tygodniach zaczęłam jeździć rowerem i wychodzić z domu na dłuższe spacery ale dokuczał mi ból pleców, szczególnie w okolicy łopatki bo mam krzywy kręgosłup.
Wysłałam lekarzowi mail z linkami do ćwiczeń które chce robić, dał zielone światło więc robię. Powoli oczywiście, bez deski, bez podskoków, bez pozycji kiedy trzeba obciążać ramiona jakoś bardzo, żadnego leżenia na brzuchu, pompek, gwałtownych ruchów.
Czuje się super, plecy nie bolą już. Psychicznie bardzo mi to pomogło.
Binii o kurcze.... 3 miesiące i dopiero cwiczenia :( ja akurat dużo jogowałam...ostatnią jogę zrobiłam w dniu zabiegu i wiem,że dlugo jej nie zrobię :( we wtorek miałam zabieg I praktycznie non stop śpię w dzień, bo odsypiam nieprzespane noce.... ale planuje od poniedziałku dużo spacerować... brakuje mi aktywności :(
Anonim
Mi 16 stycznia minęły 3 miesiące
Od 16 stycznia za zgodą lekarza wróciłam do ćwiczeń.
Na początek joga (Gosia Mostowska zdrowy kręgosłup)
Drugi tydzień joga plus brzuszki i pośladki( Mel b)
Trzeci tydzień to samo tylko jogę zmienilam na nieco trudniejsza
Wszystko robię spokojnie i powoli, poniedziałek - piątek
Na razie wszystko ok, zero problemów, zero bólu itp.
Po 6 miesiącu zacznę bieganie plus np ćwiczenia z ciężarkami ale wszystko powoli :)
Granola1234 - jestem po zabiegu i tak jak mówisz... nie mysle nawet o treningach. Jestem 2 dzien po operacji i jedyna moja aktywnosc to pójsce dziś na piechotę do apteki i mały spacer. Wrociłam wykonczona i poszłam spać... ;)
Kiedy ja zapytałam chirurga w 4 miesiącu po operacji o fitness to odpowiwdzial mi ze Do 6 miesięcy trzeba uważać . Ale po 3 miesiącach można powoli zaczynac dolne partie.
Przecież nawet jak sie wskakuje na bieżnie lub stepper to nie sposób unieruchomić tułowie i ręce. Ja odpuściłam do 6 miesiąca całkowicie ćwiczenia na siłowni. Zastapilam je spacerami i rowerem (w 4 miesiącu rower)
Marta, wszystko w ramach rozsądku, nawet przed🙂
Granola1234 pewnie tak będzie ;) ale jakoś chce siebie pocieszyć, że coś tam będe mogła sie poruszać... no nic no to teraz ćwiczę na zapas :D został miesiąc i 12 dni :D
Marta, sama zobaczysz, że z początku będzie ciężko i po prostu odpuścisz. Życzę, abyś szybko wróciła do siebie, ale różnie to bywa🙂
Jasne,że zamierzam trzymać się zaleceń i wszelkie obciążanie góry nie wchodzą w grę:) ale po prostu nie wyobrażam sobie leżeć plackiem 😀
Cześć, ja jestem 6 tygodni po operacji. W zaleceniach pooperacyjnych mam napisane, że dopiero po 3-4 miesiącach można wrócić do aktywności fizycznej. Tego zamierzam się trzymać. Planuję po 3 miesiącach zacząć powoli ćwiczenia na dolne partie ciała.
Lepiej chyba się wstrzymać, niż problemów sobie z tego powodu narobić.
Cześć, ja też jestem z tych fitnessowych. Jestem prawie 4 tygodnie po zabiegu. Nie ma szans że wrócę do stycznia nawet na bieżnię. Zabieg był dla mnie ciężkim doświadczeniem. Może w połowie stycznia. Ale z tego co tu dziewczyny piszą, zależy jak kto to przechodzi.
Mi w klinice nie pozwolili na spacery chodzic do 12 dni po operacji. Nawet nie bylam w stanie tak szczerze mowiac. A tez jestem bardzo aktywna (treningi 5-6 razy w tygodniu). Ale odpuszczam poki co. Na wszystko przyjdzie czas. Nie chce narobic sobie krzywdy.
Miałam tak samo :) pierwsze spacery już w 3 dobie, tyle ile mogłam. Dość szybko się męczyłam, ale po tygodniu już byłam w stanie wrócić do pracy, dużo chodziłam :) na siłownię jak wracałam - około 5 tygodnia to wykonywałam ćwiczenia na dolne partie bez użycia rąk, czy to na wyciągu, maszynach, chłopak też zakładał mi ciężary na sztangę :)
Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.