10 dni po operacji powiększania biustu - czy nadal brałyście przeciwbólowe?

Anonim
emmrzn
Warszawa · Utworzono: 11 cze 2023 · Ostatnia odpowiedź 15 cze 2023

Hej, jak długo można przyjmować leki przeciwbólowe? Brałam przez pierwsze 3 dni po operacji, potem było znaczne polepszenie, więc przestałam je brać, ale przesadziłam z aktywnością i w siódmym dniu zaczęło znowu boleć. Od razu zaznaczę, że moja doktor mnie obejrzała, było usg, pod tym względem wszystko okay. Dostałam zapobiegawczo antybiotyk, biorę też osłonowo probiotyk. Ale obawiam się przyjmować tak silne leki przeciwbólowe. Czytałam, że Nimesil został wycofany w niektórych krajach (a w innych nawet nigdy go nie dopuszczono) ze względu na destrukcyjny wpływ na wątrobę. Teoretycznie jestem młoda i zdrowa, ale mam spore obawy jeżeli chodzi o przyjmowanie tak silnych leków przeciwbólowych przez tyle dni. Przepisano mi Nimesil i Efferalgan Codeine. Ten drugi działa na mnie nawet lepiej, ale w ulotce wyczytałam, że nie można go przyjmować dłużej niż 3 dni. Jak długo przyjmowałyście leki przeciwbólowe na receptę?

6 komentarzy

Reklama
  • Anonim
    emmrzn
    15 cze 2023

Dzięki dziewczyny :) Już jest dużo lepiej :)

• Anonim
    Igaa
    Użytkownik wyróżniony
    13 cze 2023

A przede wszystkim się oszczędzaj :)
    i odpoczywaj. Niedługo będzie lepiej ;)

• Anonim
    Igaa
    Użytkownik wyróżniony
    13 cze 2023

Ja z silniejszych przeciwbólowych brałam Poltral Combo przez jakieś 3 dni (na noc bo miało też działać usypiająco). Ma to w składzie Paracetamol więc trzeba pilnować odstępu między zwykłym Paracetamolem.

Jak się boisz silniejszych leków to możesz brać Paracetamol 500 mg co 12 h, Pyralgine 500 mg co 12 h, czy Ibuprom (który działa też przeciwzapalnie). Ja te leki brałam naprzemiennie, pilnując odstępów między lekami z tej samej grupy. Na początku musiałam brać tabletkę co 4 godziny dlatego brałam raz jedno, a raz drugie.

• Anonim
    Asia75
    Użytkownik wyróżniony
    12 cze 2023
    Najlepszy komentarz

Brałam ok 3 tygodni, tylko coraz mniej, ja wychodzę z założenia, że jeśli boli to trzeba brać.

• Anonim
    Pa_P_
    Użytkownik wyróżniony
    12 cze 2023

Bierz sobie paracetamol. Mi to wystarczyło i pomagało w potrzebie. Miałam jeszcze przepisany z paracetamolem ketonal 100 ale wgl nie używałam. Starczył paracetamol.

• Anonim
    vannkama
    Użytkownik wyróżniony
    11 cze 2023

Na pewno im krócej, tym lepiej. Spróbuj odstawić i wytrzymać.
    Ja przeciwbólowych nie brałam w ogóle, bo mnie nie bolało, a jakikolwiek dyskomfort był do zniesienia.

Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.

Chcemy Cię wysłuchać