Witam, Chciałabym się poddać zabiegowi skrócenia jednej wargi sromowej. "Warga sromowa mniejsza" jest rozmiarem większa od "wargi sromowej większej", a jej długość wynosi ok. 4 cm. Dodam, że jest to dla mnie bardzo duży problem nie tylko psychiczny, ale i fizjologiczny, ponieważ często, gdy warga się "wysunie" i zahaczy o bieliznę to bardzo boli a w miejscach publicznych nie mam możliwości jej "poprawienia". Czy taki zabieg można wykonać w ramach NFZ? Niestety z tego co wyczytałam na stronach internetowych zabieg ten kosztuje około 4 tys. złotych, a ja studiuję i jak na razie niestety nie stać mnie na takie koszty. Bardzo proszę o odpowiedz. Z poważaniem Kobieta88
Jak to możliwe?
I to pisze lekarz?? Przede wszystkim za duże wargi to nie tylko problem estetyczny, ale przede wszystkim utrudnienie w życiu codziennym! Utrudnienie w uprawianiu wielu sportów, bądź po prostu chodzenie w obcisłych spodniach, czy uprawianie seksu. Drogi mężczyzno, kimkolwiek jesteś, nie wypowiadaj się. Do znajomości cipki, nie trzeba być naukowcem i robić badań!
Dzień dobry,
niestety nie mam podpisanej umowy z nfz. Wykonuję te zabiegi tylko w prywatnej praktyce.
Uważam jednak, że w wybranych, szczególnych przypadkach zabieg zmniejszania warg sromowych może być refundowany przez nfz - przykładem takiego przypadku może być obrzęk limfatyczny warg sromowych. Takie przypadki zdarzają się jeden raz na ponad 100 kolejnych kandydatek poszukujących tego typu zabiegu.
Z punktu widzenia naukowego trwają wciąż dyskusje, czy zmniejszenie warg sromowych w ogóle ma sens z innych względów niż czysto estetyczne. Nie ma żadnych dostępnych danych naukowych o dużej wartości przekonywania, które potwierdzają lekarskie (medyczne) wskazania do zmniejszenia warg sromowych tylko dlatego, że są one lekko asymetryczne lub w poczuciu pacjentki zbyt duże.
Poczucie estetyki jest pojęciem tak względnym, że ja nie dyskutuję w tej sprawie.
Lista chirurgów plastyków jest na ***********
niektórzy z nich mają umowę z nfz.
Lembas
Ja poprostu poszłam do swojego ginekologa i zgłosiłam mu problem. Przeszkadzało mi to od dłuższego czasu ale dopiero teraz zdecydowałam się zrobić z tym porzadek. Po obejrzeniu powiedział ze kwalifikuje sie z cała pewnością do zabiegu wiec jesli chce wypisze mi skierowanie. Umówiłam sie na wizytę u niego po 2 tygodniach by dac sobie czas do namysłu i dostałam skierowanie. Jutro jadę do szpitala umowić sie na konkrety termin wykonania zabiegu. DZiś idę na szczepienie przeciw WZW b.
jak to będziesz miała wykonywany zabieg w ramach NFZ? byłam na wizycie u dwóch lekarzy i zawsze udzielano mi informacji , że jest to niemożliwe. Serdecznie proszę o odpowiedź jak mogę ubiegać się o zabieg w ramach NFZ?
ja bede miała wykonywany zabieg w ramach nfz
Ja robiłam ten Zabieg u Pani Doktor Janiny Janickiej Grabowskiej w Bytomiu Miechowicach.Rewelacja-jestem bardzo zadowolona !!! Polecam !!! Teraz kojelny raz przymierzam się do innej korekty krocza.Bożka
Witam Panią, od wielu lat specjalizuję się w wykonywaniu zabiegów miejsc intymnych. Nie wykonuję resekcji, skrócenia lecz plastykę warg sromowych. Po zabiegu i wygojeniu nie ma widocznych blizn a ich brzeg jest taki sam jak przed zabiegiem. W mojej klinice jest możliwość kredytowania zabiegów(umowy z trzema bankami - wszelkie formalności załatwiane są na miejscu). Zapraszam no str. intern.
***** ********** e-mail ***********
Dr Z. Mazan
Też mam taki problem. Wstydze sie tego cholernie. Przez te dlugie wargi czuje sie nieatrakcyjna...
Czy potrzebne są jakieś specjalne dokumenty, aby móc udowodnić przyczynę, czy wystarczy samo zaświadczenie od lekarza? A lekarz specjalista, w sensie ginekolog, czy chirurg plastyczny? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Pracje w szpitalu i zapewniam Panią ze wszystkie Panie mają malutkie niewidoczne wargi mniejsze . raz jedyny widziałam jedną osobkę z wielkimi wargami mniejszymi.Są to to Panie w roznym wieku przyglądam się im narządom płociowym ,dlatego ze ja mam no wieksze wargi mniejsze. Nie wiem oczym Pani pisze pozbyła się tego co zwisiało a wygląda to naprawde obrzydliwie. Prosze nie pisac bzdur bo wiem co piszę . gdybym mniała pieniążki na ten zabieg nie wahałabym się ani sekundy a tak co po ciemku kocham się tak bardzo wstydze się swej ułomnosci
mogę napisać, że jestem po takim zabiegu- czyli tzw resekcja warg sromowych mniejszych- efekt opłakany- na tyle opłakany,ze od 2,5 roku korzystam z porad psychiatrów,psychologów, terapeutów i jedno wiem napewno moim problemem była mała świadomość dotycząca budowy tego organu- jak uważałam nie spełnających norm społecznych- dla równowagi wiem ,że wiele kobiet ma taką budowę czyle małe wystające i nawet nie pomyślałyby, że to w czymś przeszkadza.dziewczyny jeśli uważacie,że to wstyd i parter Was odrzuci to zapewniam- nie jest godny Waszej uwagi, podam przykład pomyślcie, że jecie cytrynę i co czujecie ślinę w ustach- tak samo jest z wargami- ktoś wymyślił nazwę "przerost sromu" i te co tak mają czują się inne radzę przyjrzeć się czy oby napewno wargi są przeszkodą. pozdrawiam i odradzam robienie tego typu zabiegu dla tzw. "aby robić- i za niską cenę".
Dzień dobry,
Dzień dobry,
niestety NFZ bardzo rzadko refunduje przypadki zmniejszania warg sromowych, a cała procedura jest dosyć skomplikowana.Jednak może Pani udać się do lekarza rodzinnego, który opisze Pani problem i skieruje do specjalisty, w celu dalszego postępowania.
Koszt tego typu zabiegu w naszej klinice wynosi 3000 PLN. Zabieg wykonywany jest w znieczuleniu ogólnym.
Zapraszamy na konsultacje medyczną.
Personel Medical Esthetic
tel. ***********
Ja niestety też jestem studentką i wielkokrotnie zwracałam się z prośbą finansowa na operacje do mojej mamy,jednak ona bagatelizuje mój problem,to jest dużym dyskomfortem na codzień, obcieranie o bielizne i przede wszystkim pohamowanie w sprawach intymnych z mezczyznami, to wstyd. Błagam pomozcie poradzcie
Wiem że takie zabiegi robią niektórzy ginekolodzy, wiem na pewno o dwóch na śląsku takze dziewczyny jeśli nie macie kasy i bardzo Wam to przeszkadza to popytajcie swoich ginekologów lub wpiszcie w wyszukiwarce : ginekolog zabiegi i powysyłajcie maile z zapytaniem na pewno ktoś odpowie cena wtedy to ok 100-500zł . Pozdrawiam
Witam,
Zapraszam na konsultację oraz zabieg do Centrum Laserowego w Ostrawie. Koszt zabiegu 2640PLN. Kontakt oraz rezerwacja terminu *********, pozdrawiam.
Niesety ja też mam za długie...i muszę z tym żyć. Wstydzę się. Moja córka powiedziała nawet, że mama ma siusiaczka. Zawsze gdy na siebie patrzę, one wystają i zwisają na zewnątrz, wygląd okropny. Gdzie można zrobić taki zabieg dobrze i niedrogo. Czy ktoś z Was jest po takiej operacji? Nie wiem, czy to ma związek z długością warg, ale ja praktycznie nie odczuwam przyjemności z sexu, wręcz przeciwnie. Co robić...
ja tez mam długie i niesymetryczne ale znam wielu fcetow ktorzy takie lubią, przestan sie przejmowac!
Jestem z Białegostoku . z powodu bardzo długich warg stromowych mniejszych wstydze się . Nawet lekarz ginekolog powiedział mi ze mam długie.wstydze się potwornie są naprawde obrzydliwe. Niestety nie mam pieniążkow na taki zabieg. Pomozcie mi proszę.
Uprzejmie informuję, że NFZ może sfinansować ten zabieg, ponieważ w JGP jest grupa świadczeń obejmująca małe zabiegi dolnej części układu rozrodczego i procedura w ICD-9 dotycząca zmian chorobowych w obrębie tej części ciała. Zabieg musi jednak wynikać ze wskazań medycznych, tzn. lekarz specjalista decyduje, czy przyczyną wykonania zabiegu są względy zdrowotne.
Pozdrawiam
Małgorzata Koszur
Rzeczniczka Prasowa ZOW NFZ w Szczecinie
Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.