Witam wczoraj ściągnęłam szwy, niestety rana się rozeszła i jedna warga się rozerwała z lewej strony. Doktor wykonujący zabieg powiedział że po 3 miesiącach zrobimy korektę i trzeba będzie to zszyć. Powiedział również że prawa warga goi się w porządku i o ile gojenie przebiega prawidłowo, mam wrażenie że tam również doszło do rozczepu i warga wygląda brzydko. Nie wiem na ile jest to opuchlizna. Jestem 12 dni po zabiegu. Z lewej strony która jest bardziej problematyczna jest lekki wysięk ropy od wczoraj po zdjęciu szwów. Delikatnie przekrwione w niektórych miejscach, widać że rana nie zasklepiła się. Piecze przy sikaniu, czasami jeszcze trochę boli i kuje. Mam wątpliwości, ponieważ lekarz kazał kupić DMSO do przemywania, oraz płukać wodą utlenioną i to wszystko. Niestety dmso można kupić tylko przez internet i będzie dopiero w środę. Mam wrażenie że rana ma problem z zagojeniem się przez wilgotne środowisko które tam panuje. Zbliża mi się miesiączka za tydzień. Mam wiele wątpliwości, wolałabym użyć jakieś maści wysuszającej ale nie wiem jakiej proszę o pomoc. Załączam zdjęcia wcześniej ich nie dodałam.
Szanowna Pani,
W Pani przypadku doszło do masywnego rozejścia rany po stronie lewej, a także prawdopodobnego rozejścia po stronie prawej. W obecnym stanie najważniejsza jest odpowiednia pielęgnacja, która pozwoli przygotować tkanki do późniejszej rekonstrukcji. Pragnę podkreślić, że 3 miesiące to zbyt wcześnie na przeprowadzenie ponownego zabiegu naprawczego. Niestety, zbyt wczesna interwencja, z którą często spotykam się w praktyce, prowadzi najczęściej do ponownego rozejścia rany.
Już teraz mogę zaproponować odpowiednią pomoc na tym etapie, co jest niezwykle istotne dla prawidłowego gojenia. Z takim typem rozejścia często zgłaszają się do mnie pacjentki po operacjach przeprowadzonych w innych placówkach. Jeśli zabieg rekonstrukcyjny zostanie wykonany prawidłowo, najczęściej nie pozostaje żaden ślad po powikłaniach. Proszę się nie martwić – jest to problem, który da się skutecznie rozwiązać.
Jeśli chciałaby Pani skorzystać z mojej pomocy, proszę o kontakt w wiadomości prywatnej.
Z wyrazami szacunku
———
Dawid Serafin
Ginekolog Plastyk
Międzynarodowy wykładowca z zakresu ginekologii plastycznej
Członek Rady Naukowej IAAGSW Wielka Brytania
Międzynarodowy szkoleniowec i KOL dla Neauvia Polska
Międzynarodowy szkoleniowec dla Femilift Izrael
Międzynarodowy Członek honorowy SEGERF Hiszpania
Członek Rady Naukowej ISGAR
Starczy Członek ESAG
Autor trzech technik operacyjnych warg sromowych : Dewedge, CrocoBITE, DHS
2019 2024 ISCG Floryda, USA ****** Nagroda „Najlepszy efekt estetyczny plastyki warg sromowych mniejszych i łechtaczki”
*****3r ISCG Floryda, USA ****** Nagroda : „ Najlepiej wykonana korekta po nieudanej labioplastyce ”
Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.