Od dawna moim problemem jest podwójny podbródek. Nie jestem osobą otyłą, jestem w miarę szczupła. Próbowałam już różnych ćwiczeń na drugi podbródek – nie dały one żadnego efekty, nawet kiedy schudłam podbródek pozostał bez zmian. Czytałam sporo o różnych zabiegach jak lipoliza iniekcyjna, HIFU, nici liftingujące, liposukcja podbródka, jakie zabiegi polecają Państwo? Jakie są ich zalety i wady? Wiem, że odpowiednią metodę można dobrać dopiero na konsultacji, ale mimo wszystko ciekawi mnie Państwa opinia na temat skuteczności różnych zabiegów na likwidację drugiego podbródka. Dziękuję za odpowiedź.
Jak juz pisalam to cale HIFU to jedna wielka ściema! Zabieg miala robiony parokrotnie,efekt kompletnie żaden,pieiadze wyrzucone w błoto! Odradzam wszystkim ,naciagaja was tylko na kasę!
Ja też miałam HIFU na podbródek i efekt był moim zdaniem minimalny ( 2 zabiegi w odstępach 3 tygodniowych )
Ja miałam zabiegi hifu ultraformer III i nie ma żadnego efektu :( miałam również 2 razy lipolize i też nie ma efektu... :(((
Witam. Problem podwójnego podbródka u osób szczupłych jest najczęściej uwarunkowany genetycznie i spadek wagi ciała nie ma istotnego wpływu na jego zmniejszenie się. Co więcej, z wiekiem i z niewielkim nawet wzrostem wagi ciała problem narasta podwójnie. Jeśli przyczyną jest faktycznie obecność tłuszczu bezpośrednio pod skórą to wg. mojego doświadczenia najbardziej skuteczną metodą jest miejscowa liposukcja strzykawkowa z implantacją nici Aptos, które wszywane w postaci pętli od razu przytwierdzają nadmiar skóry do podłoża, dając natychmiastowy dobry efekt estetyczny. Ale zaburzenie linii podbródka może wynikać też z przerostu brzegów mięsnia szerokiego szyi lub z obecności tkanki tłuszczowej pod tym mięśniem , co wymaga już zupełnie innych technik zabiegowych. Tak więc dopiero dokładne zbadanie pacjenta i rozpoznanie przyczyny pozwoli na skuteczne leczenie defektu tzw.podwójnego podbródka.
Pozdrawiam . lek. Bożena jendrysik
Już tu wcześniej pisałam że u mnie cudowne hifu okazało się stratą pieniędzy i rozczarowaniem.
Polecam zabieg urządzeniem ULTRAFORMER III hifu.To nowoczesny sposób na lifting twarzy bez skalpela. Jeden zabieg jest wystarczający do osiągniecia maksymalnego efektu.Istnieją następujące wskazania do przeprowadzenia zabiegów:wiotka skóra ciała,lifting ciała,tzw. drugi, podwójnypodbródek,nadmiar skóry po nagłej utracie wagi,zapobieganie utracie jędrności skóry,redukcja zmarszczek,lifting twarzy i szyi.Podczas zabiegu na skórę działają fale ultradźwiękowe. Powodują one obkurczenie tkanek oraz pobudzenie produkcji włókien kolagenu. Dzięki temu skóra staje się znacznie bardziej jędrna, elastyczna i gęsta. Pozdrawiam, Milena Nalbandian, kosmetolog Clinca Cosmetologica dr Igora Michajłowskiego.
Drugi podbródek u osób szczupłych zwykle nie zmniejsza się po odchudzaniu, gdyż jest związany z miejscowym depozytem tkanki tłuszczowej. Jeżeli jest niewielki można spróbować zastosować karboksyterapię, która działa rozpuszczająco na niewielkie depozyty tkanki tłuszczowej a potem ujędrnić skórę np. falami radiowymi (dodatkowo obkurczą pozostałe komórki tłuszczowe i zmniejszą depozyt tłuszczu) lub np. HIFU. Jeżeli depozyt tłuszczu jest większy lepiej zacząć od lipolizy a dopiero potem zająć się ujędrnieniem skóry. Jak zawsze decyzję trzeba podjąć w gabinecie po obejrzeniu pacjentki.
dr n. med. Monika Kuźmińska
Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.