Witam problem u mnie zaczal sie od kaszki na twarzy w ktorej dlubalam i powstaly male pryszcze. Czesto szczypaly mnie oczy. Brałam damelium trzy tygodnie, maść locacid i zrobilam wtedy kwas migdalowy u kosmetyczki :( po tygodniu wysypalo mi twarz zuchwa zaczela swędzieć i zaczely wychodzic ropne gule ktore zostawiaja blizny :( nigdy nie mialam takich zmian i jestem zalamana. Dermatolog przepisała clindacne i acnelec i pielegnacja skory wrazliwej naczynkowej. Poszperalam po internecie okazuje sie ze moze to byc spowodowane nuzencem!!!? Lub jest to poretinoidowy wysyp. A dostalam znów do smarowania retinoid ktory jak nie pomoze zostanie mi izotek. Drazni mnie to swedzenie zuchwy, pieczenie oczu,najbardziej odczuwalne podczas łzawienia i placzu, ropne zmiany i 'piasek' na calej twarzy. Twarz juz zrobila sie rozowa jak zawsze bylam blada :( Myslalam nad laserami bo tez wyniszczaja nuzenca i trądzik. Najbardziej polecany widzialam jest peeling węglowy. Ile po tetracyklinie doustnej i masci retinoidowej wogole mozna robic takie zabiegi? Każda rada jest dla mnie cenna
Nie ma szans z tym nużeńcem, naprawdę... Widzę, że stronę Centrum Walki z Nużeńcem wszyscy znają. Ja również o niej mogę powiedzieć wiele dobrego, bo tyle informacje, ile tam uzyskałam nie otrzymałam w gabinecie lekarza.
Żaden dermatolog nie był w stanie pomóc mi z trądzikiem. Przepisywali co raz to mocniejsze antybiotyki, ale ciągle bezskutecznie. Dlatego wzięłam sprawy w swoje ręce i postanowiłam zaryzykować, odstawiając antybiotyki i zaczęłam używać kosmetyków ze strony Centrum Walki z Nużeńcem - opłaciło się :)
Dokładnie - na początku coś, co wyleczy nużeńca, bo inne zabiegi w takim wypadku mogą być dla nas samych bardzo niebezpieczne. Polecam przeczytać sobie troszkę na temat samego pasożyta na stronie Centrum Walki z Nużeńcem. Tam też można kupić odpowiednie maści, które go zwalczą, ale najpierw wizyta u lekarza.
Ja bym nie poszła na żaden peeling chemiczny bez zalecenia od lekarza. Czy przed podjęciem jakiegokolwiek leczenia konsultowałaś się z dermatologiem, czy pierwsze kroki skierowałaś do kosmetyczki?
Dzieki to jednak nie nuzeniec. Zaden lekarz nie doszedl od czego to. Musialam sama na wlasna reke poszperac w internecie, porobilam sobie badania i wyszlo ze hormony. Wszyscy wciskają tylko izoteki i inne antybiotyki , nie zwracaja uwagi na to jak niszcza nam zdrowie byle kasa wpadala z wypisywanych recept. Czy sa jeszcze jacys lekarze ktorym naprawde zalezy na zdrowiu drugiego czlowieka?
Może pójdź przebadać się, czy nie są to objawy zarażeniem nużeńca. Musisz coś takiego sprawdzić. Niestety też miałam z tym kłopot. Trądzik i mocne swędzenie. Pomógł mi dermatolog i krem XFML, który znalazłam pomiędzy informacjami na ***********
Przyjmuje Pani w soboty ? Bo tylko tak mam mozliwosc sie dostac na wizyte
Po jakim czasie powinnam widzieć efekty po użyciu maści acnelec I antybiotyku azycyna? Ciągle wyskakują mi ropne pryszcze a czoło w zaskornikach wciąż jest czerwone. Również mam do smarowania akneroxid w którym na ulotce pisze ze nie powinno się nic stosować innego do wysuszania twarzy. Czy tych maści nie jest za dużo? Czy dermatolog może łączyć te maści,antybiotyk z peelingami? Nie moge patrzeć na siebie w lustrze, twarz ciągle czerwona jakby poparzona
Bylam u dermatolog ktora stwierdziła ze najlepszy bylby izotek. Biore teraz antybiotyk azycyne. Jakiś roztwór mam ktorym musze przemywac twarz rano. Na wieczor acnelec i dwa razy w tygodniu akneroxid. Do tego mialam robiony peeling fotodynamiczny z wyciskaniem ropnych zmian :( za trzy tygodnie prawdopodnobnie znow ten peeling. Twarz ciągle czerwona i zuchwa nadal swedzi. Czy takie leczenie moze pomoc? Nie wroci po tym znow wszystko albo po peelingach nie bedzie pogorszenia?
Historia Pani dolegliwości oraz postępowanie terapeutyczne są bardzo chaotyczne.Dwa podstawowe objawy czyli zaczerwienie skóry i łzawienie oczu ze świądem oraz nasilenie zmian ropnych sugerują alergie kontaktową na któryś z miejscowych leków lub zabieg z kwasem migdalowym a także nasilenie trądziku pospolitego.W takiej sytuacji rozpoznanie zakażenia nużencem nie jest prawidłowe a peeling węglowy lub inny zabieg uszkadzający naskórek tylko pogorszą sprawę.Należy powtórnie przeanalizować objawy i zaplanowac leczenie farmakologiczne na razie bez żadnych zabiegów laserowych oraz kosmetycznych.
Skóra najpierw musi się wyciszyć.Prawdopodobnie trzeba będzie też zastosować leczenie przeciwhistaminowe.
Proszę udać się do dermatologa.
Pozdrawiam
Bartosz Pawlikowski
Zapraszam na konsultację. Nie jestem tego ocenić na podstawie opisu.
No i wykluczyla nuzenca..
Dzis byłam u dermatolog ktora rowniez stwierdzila ze izotek bedzie najlepszy :( ja juz dziecko planowałam, nie chce tego brac. Zrobila mi zabieg jakas fototerapie, wydusila wczesniej ropne pryszcze. Strasznie oschla, wyprosila mnie wprost z gabinetu po zabiegu bo za duzo pytań zadawalam, nie chce rowniez dalej u niej sie leczyc. Nie wiem co mam robić:(
Tak, oczywiście, zapraszam do centrum Angelius - tam posiadam szeroką ofertę sprzętu i zabiegów, pozdrawiam!
Powiem szczerze ze przegladalam rowniez Pani profil na 'znanylekarz' i myslalam nad wizyta. Czy robi Pani rowniez takie zabiegi? W celu leczenia tradziku, blizn i dziur?
proponuję najpierw zastosowac lek który działa na nuzenca a zabiegi dopiero po wygaszeniu stanu zapalnego
Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.