Malar bags, dołki pod oczami - podzielony na dwie cześci policzek

Anonim
aknila
Gdańsk · Utworzono: 1 paź 2016 · Ostatnia odpowiedź 19 lis 2025

Witam, Pod oczami mam takie jakby dołki między powieką a policzkiem (nie są to typowe worki pod oczami) - zdjęcia w załacznikach. Mam dokładnie to samo co Pani Hanna Lis - zdjęcie w załączniku. Bardziej przypomina to jakbym nad policzkiem miała napuchnięty fałd skóry przez co pod nim tworzy się nieestetyczny dołek. Powstaje kreska dzieląca policzek na dwie części. Twarz cały czas wygląda przez to na zmęczoną. Jeśli chodzi o podjęte próby leczenia to miałam kilka razy wstrzykiwany kwas hialuronowy - po nim było jeszcze gorzej. Raz wstrzyknięto mi pod prawym okiem odrobinę hialuronidazy - bez efektu. Dwa lata temu założono mi pod każdym okiem po 5 nici PDO, po których nie było żadnego efektu. Chodziłam na masaże drenujące, które też nie przyniosły poprawy. Rok temu kilka razy wstrzyknięto mi środek zmniejszający opuchnięcia pod oczami. Nazywał się Eye Bag Solution, ale również nie przyniósł żadnej poprawy. W tym roku zastosowano ultraformer III,  który rownież nie przyniósł nawet minimalnej poprawy. Mam 27 lat. Robiłam badania pod kątem choroby nerek ale wszystko jest w porządku. Badania z krwi mam dobre. Mam jedynie podwyższony cholesterol. Ogólny stan zdrowia również jest dobry. W internecie znalazłam informacje, które jednoznacznie wskazują że mam pod oczami 'malar bags', festoons. Oto strony z internetu: ***************************** Znalazłam zdjęcia kobiet, którym lekarze poprzez wstrzyknięcie jskiejś substancji usunęli te dołki i mają teraz ładne równe policzki - w załączniku dodałam dwa zdjęcia. Niestety była to zagraniczna strona i nie wiem kto wykonał te ostrzyknięcia. Szukam zabiegu, który będzie małoinwazyjny i przyniesie trwały efekt i nie pozostawia dużych blizn, ale jeśli rzeczywiście taki nie istnieje,  w co wątpię,  to nawet poddałabym się zabiegowi chirurgicznemu ale tylko i wyłącznie takiemu,  który wykonywany jest metodą przezspojówkową. Od kilku lat poszukuję lekarza,  który pomoże mi się pozbyć tego problemu. Pisałam dziesiątki maili do lekarzy od medycyny estetycznej i chirurgów plastycznych z całej Polski. Zawsze kończyło się tymi słowami 'Proszę przyjechać na konsultację' i tak jeździłam przez pół Polski,  żeby usłyszeć,  że nie wiadomo co z tym zrobić... wydałam mnóstwo ciężko zaoszczędzonych pieniędzy,  żeby w końcu ktoś mi to usunął, a tutaj jak zwykle wielkie rozczarowanie. Zawsze wychodzę z tych konsultacji ze łzami w oczach i poczuciem zmarnowania czasu i zgaszenia mojej nadzieji... Dlatego proszę Państwa o konkretne propozycje. Po załączonych moich zdjeciach można już stwierdzić ,  czy jesteście Państwo w stanie usunać mi te dołki czy nie.  Jeśli byłby ktoś z Państwa w stanie zlikwidować mój problem, to chętnie przyjadę na konsultację żeby omówić szczegóły. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Jestem już na prawdę załamana wszystkimi nieudanymi próbami. Z wyrazami szacunku, A.

761 komentarzy

Reklama
  • Anonim
    Kla66
    19 lis 2025

Widzę @Mroczex że napisałaś że u mnie nie widać nic, może takie zdjęcie (wstawiłam teraz specjalnie w jak najgorszym oświetleniu ale to i tak nie oddaje tego jak to wygląda na żywo) ja bylam u doktora wosia w Katowicach i kazał mi zrobić USG w Grodzisku mazowieckim, zrobiłam i wyszło że niby mam zgrubienie tkanki podskórnej plus lekki obrzęk. Doktor woś średnie wrażenie na mnie zrobił więc raczej do niego nie wrócę a od jakiegoś czasu obserwuje na instagramie panią która pomaga wyszukiwać lekarzy do różnych zabiegów i jak kontaktowała się z paroma lekarzami w mojej sprawie to nie chcieli się podjąć mojego przypadku, poleciła mi jednak lekarza który zajmuje się również jakimiś powikłaniami pooperacyjnymi (widział USG i zdjęcia,jest chętny pomóc i poszukać jakiś rozwiązań na to) jestem umówiona do niego w przyszłym tygodniu na ponowne USG plus konsultacje w Krakowie. Mam nadzieję że coś mi doradzi bo boję się jak to będzie wyglądało z biegiem czasu albo jak nie daj Boże zrobi mi się to pod drugim okiem.

• Anonim
    Mroczex
    Użytkownik wyróżniony
    12 lis 2025

Cala impreza z malarami polega na tym ze raz jest super jak na zdjęciu a raz fatalnie jak dzisiaj :(

• Anonim
    Two
    12 lis 2025

Ja ju wyraziłam swoją opinię ale jeśli jest za mało- na Facebooku jest grupa „blefaroplastyka powiek” tam są wszystkie opinie osób które poddały się zabiegowi z roznych zakątków świata

• Anonim
    Joa157
    11 lis 2025

Czy któraś z dziewczyn zaglądających na forum mogłaby polecić lekarza z Warszawy, który posiada Waszym zdaniem najszerszą wiedzę w temacie? Po przeczytaniu forum i informacji w internecie wydaje mi się, że jest to dr Sieja z Wrocławia (oczywiscie..może się mylę), ale jednak spróbowałabym od Warszawy

• Anonim
    daili
    5 lis 2025

Dawno mnie tu nie było. Mroczex wyglądasz kozacko!

• Anonim
    Two
    3 lis 2025

Dodałam bodajże wcześniej to zdjęcie. Rzęsy robią dużą robotę. Nosiłam je bo chciałam trochę odbić wzrok od moich worków.
    Aktualnie jestem bez rzęs, problem wycięty, tkanki się kształtują ale pewnie i tak wrócę do rzęs z wygody :D

• Anonim
    Two
    3 lis 2025

Zostawiam zdjęcie babeczki z grupy o blefaroplastyce, jest podany lekarz który wykonywał. Uważam że praca to majstersztyk a Elajla podobny chyba masz problem

• Anonim
    Elajla1
    Użytkownik wyróżniony
    2 lis 2025

@Mroczek - jak to u Ciebie wygląda? Zdjęcie załączone niedawno, to super forma!!!
    Jak miałaś przed zabiegami?

• Anonim
    Elajla1
    Użytkownik wyróżniony
    2 lis 2025

@Two - bo natknęłam się na Twoje wcześniejsze posty i serio świetnie wyglądałaś przed
    U mnie to totalna masakra jest właśnie na policzku.. bezpośrednio pod oczami nie mam nie mam przepuklin.

• Anonim
    Elajla1
    Użytkownik wyróżniony
    2 lis 2025

Wg mnie bardzo dobrze jest sprawdzić badaniem usg z jakim problem się mierzymy. Jednak nie wszystkie rodzaje nadają się „pod nóż” ;)
    Two Ty chyba ******* borykałaś się z przepuklinami jednak.

• Anonim
    Two
    2 lis 2025

Kiedyś spytałam o to angiologa (tak mi poradzono na jednej z grup) to mnie lekarka wyśmiała, że ona tego nie robi i w ogóle to się tego nie robi.
    Więc nie, nie miałam usg.

• Anonim
    Elajla1
    Użytkownik wyróżniony
    1 lis 2025

@Two
    Tak się jeszcze zastanawiam - bo jak patrzę na zdjęcia, to nie miałaś tak dużych nierówności na policzku jak ja się borykam.
    Czy robili Tobie USG twarzy?

• Anonim
    Two
    1 lis 2025

Przepuklina tłuszczowa to jest to pod linią rzęs aż do zagięcia policzka, który widać. Zdjęcia przepuklin wyciętych też mam. Miałam tam grubo odstającą tkankę, teraz jest płasko, aczkolwiek napuchnięta nadal.
    Sam zabieg to może z 20 minut na jedno oko zeszło.
    Wieciej strachu niż to warte. Ból 1/10 po zabiegu a 0/10 w kolejnych dniach. Przynajmniej dla mnie ale wiadomo, że każdy ma swój próg bólu. Znieczulenie miejscowe. Jedne szwy po wycięciu przepuklin są na lini rzęs ale dr tak pięknie zszyła, że ich po prostu nie widać. Kto wie, że jestem po zabiegu to widzi czerwone paseczki pod linią rzęs (bo jeszcze świeże). Ktoś kto nie wie, tego nie zauważy.
    Drugie szwy, które trzyma się 3 tygodnie, są zakotwiczone do okostnej koło nosa i to te od transpozycji tłuszczowej.
    Mega puchnę. Myślałam, że bede bardziej sina niż spuchnięta ale jest na odwrót.
    Daje sobie czas, to na pewno się wszystko unormuje za kilka miesięcy.
    Żałuję że tak późno się zdecydowałam.

• Anonim
    Elajla1
    Użytkownik wyróżniony
    31 paź 2025

Dziękuję Wam za zdjęcia - trochę bardziej obrazują całe zagadnienia

• Anonim
    Elajla1
    Użytkownik wyróżniony
    31 paź 2025

Mroczex - wg mnie wyglądasz rewelacyjnie na tym zdjęciu! Nie widzę serio problemu.

Two
    Piszesz, że była wycinane przepukliny - na zdjęciach PRZED tak wyraźnie ich nie widać, ale faktycznie jeśli chodzi o sam „podział policzka” to coś tam mamy wspólnego ;)
    Zastanawiam się jaki efekt będziesz miała właśnie w kontekście tego policzka. Na zdjęciu dobrze nie widać, ale widać efekt wow!
    Gdzie miałaś te cięcia robione, bo próbuje to sobie ogarnąć głowa.
    Napiszesz cos więcej? Ile trwał zabieg? Jak rekonwalescencja? Czy były jakieś przeciwskazania itd? Jak to wygląda z Twojej strony. Możesz mniej więcej napisać o kosztach?

• Anonim
    Two
    31 paź 2025

Tak było przed. I zdjęcie ostatnie- z dziś. Jestem jeszcze opuchnięta. Tłuszcz będzie się jeszcze układał do 3 miesięcy. Na ten moment jestem bardzo zadowolona.
    Wycięcie przepuklin tłuszczowych z transpozycją oraz z wycięciem 1mm skóry.

• Anonim
    Mroczex
    Użytkownik wyróżniony
    30 paź 2025

Dokaldnie powiedz co ci zrobiła ???ale są też dni kiedy wygląda to super np.

• Anonim
    Mroczex
    Użytkownik wyróżniony
    30 paź 2025

Two - takie jak to dołączyłam zdjęcie .

• Anonim
    Two
    29 paź 2025

Nie mam takiego perfidnego zdjęcia aby Ci pokazać że ja również miałam duże doliny łez i na dodatek napchane w nich tłuszczu.
    Skonsultuj to z lekarzem.
    Jeden lekarz stwierdził, że on by mi tam kwas hialuronowy dał. Uciekłam z jego gabinetu bo po jego propozycji miałabym jeszcze gorsze te wory niż dotychczas. Pojechałam do dr Ptasińskiej i 17 dzień mija od zabiegu. Nie żałuję mimo, że nadal jestem opuchnięta

• Anonim
    Elajla1
    Użytkownik wyróżniony
    29 paź 2025

Dzisiaj znalazłam komentarz sprzed lat specjalisty w sprawie mojego przypadku

Nie są to poduszki tłuszczowe, które można poddać chirurgicznej resekcji a przerost podskórnej tkanki tłuszczowej znajdującej się bezpośrednio pod skórą. Jej usunięcie chirurgiczne wygenerowałoby nierówności więc nie leczy się tego chirurgicznie.
    Proponuję udać się do dermatologa, który zajmuje się laserami lub innymi zabiegami z zakresu medycyny estetycznej, które powinny przynieść poprawę.

Ale spróbuję się jeszcze z Józefowem..
    popatrzcie jaka masakra u mnie :(

Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.

Chcemy Cię wysłuchać