Witam, bardzo proszę o poradę. Trochę ponad dwa tygodnie temu miałam przeprowadzona operację nosa (garbek, skrocenie, zmniejszenie kąta wargowo-nosowego). W poniedziałek, po 14 dniach miałam ściągnięty gips. We wtorek całą twarz bardzo spuchla (policzki, czoło, całe usta , część brody, powieki, oczywiście nos). Spodziewałam się opychlizny ale nie aż tak dużej.
Bardzo proszę o informację jak dlugo może utrzymywać się tego typu obrzęk? Czy jestem e stanie stosować coś co przyspieszy jego zmniejszenie?
Jestem załamana, pracuje z klientami, muszę wracać do pracy A boję się sama na siebie patrzeć.
Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Anonim
To super, że opuchlizna zmniejszyła się, ale stanu podgorączkowego chyba po takim czasie nie powinno być. Skontaktuj się koniecznie telefonicznie z lekarzem operującym aby przepisał Ci coś na stan zapalny. Teraz są elektroniczne recepty więc może nawet nie będziesz musiała wychodzić z domu co przy epidemii ma ogromne znaczenie, ale o wszystkim zadecyduje lekarz.
Jeśli i Ty i lekarz macie WhatsApp to możecie skontaktować się przez kamerkę. Sam android też taką funkcję posiada.
Opuchlizna się zmniejszyła. Teraz spuchniety pozostaje jedynie nos, ale z tym się liczyłam :). Zastanawia mnie tylko utrzymujący się od prawie dwóch tygodni stsn podgoraczkowy. Temperatura stale waha się od 37.3 do 37.9. W obecnej sytuacji mogę mieć problem z wejściem do zakładu pracy. Jak długo może się utrzymywać?
Anonim
A jak jest dziś? Jeżeli obrzęk się zmniejszył to pewnie była to normalna i spodziewana reakcja, jeśli nie to koniecznie skonsultuj to z lekarzem operującym
Dr. Marek Kacki MD
24 mar 2020Obrzęk po operacji nosa jest zawsze oczekiwany i byłoby to niezmiernie rzadkie aby chirurg nie poinformował o tym pacjenta przy przedoperacyjnej konsultacji. Jeżeli jednak obrzęk zdaje się być większy niż oczekiwany, szczególnie gdy pacjent może podejrzewać infekcję, jedynym rozsadnym postępowaniem które można polecić to wizyta u chirurga który zabieg ten wykonał. Pozdrawiam!
Witam, również jestem po operacji nosa 5.03 ( implant silikonowy na grzbiecie nosa). Do wczoraj wszystko było ok. od początku nie miałam żadnej opuchlizny, natomiast dzisiaj rano obudziłam się z opuchniętą twarzą (nos i oczy). Nie wiem czy to naturalny proces, czy coś się dzieje.
Witam,
największy obrzęk jest do miesiąca po zabiegu zaś efekt ostateczny widoczny będzie po upływie 12 miesięcy. W razie niepokojących objawów proszę udać się na wizytę do operatora.
Pozdrawiam
Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.